Entry terbaru

Masalah kereta selalu tak boleh start!


Ni lah masalah yang selalu berlaku kat kereta aku sejak dari tahun lepas. Lama gila kan? Aku pakai kereta Proton Wira (AT). Masalah dia selalu susah nak start pada mulanya, kemudian lama kelamaan langsung tak boleh start. Tapi still ada bunyi starter tu.

Bila nak start asyik kena jumper je. Berbulan jugak lah aku menjumper kereta. Orang kata kereta tak boleh jumper banyak kali, sebab boleh merosakkan bateri. Masa tu aku ingatkan bateri weak. Tapi dalam fikiran aku rasanya tak mungkin sebab bateri baru beli kot, tak kan dah rosak.

Lepas tu aku rasa mungkin disebabkan alternator ni, mungkin alternator dah rosak sebab tu dia tak charge bateri. Aku pun tukar lah recon RM180 dengan Puli (lupa harga). Kereta ok dalam masa 2 - 3 hari je, lepas tu tak boleh start balik. Pergi kedai lain, pomen kata alternator rosak, agak2 la bro, wa baru tukar kot. Tapi memang betul rosak sebab dah berapi, barang recon memang la macam tu. Terbang lagi duit RM100 pakai alternator Iswara.

Tapiiiiii masalah belum selesai. Still kena jumper bila nak start. Akhirnya aku cabut bateri, aku bawa cek kat workshop.. SAH!!!! sebenarnya bateri yang rosak. Nasib baik ada warranty lagi. Terus aku pergi kedai tukar. Aku tengok kat kedai tu, berlambak batery yang rosak, semuanya jenama yang sama.

Satu nasihat untuk korang yang nak beli bateri kereta tu, jangan pilih brand ni..


Mengikut pengalaman aku, bateri brand ni tak tahan lama. Ramai customer claim warranty lepas beberapa bulan pakai.

Aku recommend korang yang nak beli tu untuk beli brand ni..


Mengikut pengalaman sebelum ni, brand Century ni tahan agak lama. Walaupun jangka hayat sebuah bateri kebiasaanya hanya 2 tahun.

p/s: kalau masalah tak boleh start, susah nak start, better korang check bateri dulu! jangan jadi macam aku :S


27 Comments
Tweets
Comments

27 Comments:

  1. oic...thanks atas perkongsian ni....sllu dgr jgk psl keta xleh start..ingatkan bateri x bgs...hmmm..brand pn penyumbang jgk erk...

    ReplyDelete
  2. oke noted! tp skrg tak tau jenama bateri apa pakai.. ekeke.. xtau sgt hal kreta.. tp penting jugak tau benda ni.. ;D

    ReplyDelete
  3. mujur wira sy tak jadi cmtu.bulan 10 ni habis bayar..dah minyak itam cepat kering.licking la pulak.

    ReplyDelete
  4. Nak kne beli kete baru tu.. Belilah vios imbobo.. :P

    ReplyDelete
  5. x bape tahu sgt pasal keta ni

    heee

    ReplyDelete
  6. aku tak ada kereta lagi.. tapi yg aku tahu, beteri century tu, boleh tahan jugak r.. hehe..

    ReplyDelete
  7. wahh lama xsinggah sinni. thanxx sharing im =)

    ReplyDelete
  8. kereta cx pon itu ari asek tkleh start. memula cek, starter rosak, then tukar. ok juz for 3 days. afta dat tkleh start lg. then pegi cek, katenya gearbox rosak. tp kan.. gearbox dgn starter, mane ad kene mgne. huhu. then bateri pon da tukar. skrg tk tau la ape mslh. aish.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Starter lama jgn dbuang cz leh servis blik carbon dlm nya

      Delete
  9. ok noted..xmau beli jenama tu hehe

    ReplyDelete
  10. ara xtaw hal kete tapi ara taw dia suh tukar kete bru da tu.. haha.. beli WWW 1 err :D

    ReplyDelete
  11. kereta xleh jumper byk kali ek.....kes ni sama ngan kes keta iswara husband saya tu..mybe keta tu dh lama sgt kut..keta keluaran thun 1993

    ReplyDelete
  12. banyak melayang duit tu kan..alih2 batery yang mengong.. ish!!

    ReplyDelete
  13. Keta xleh start biasanya mlibtkn starter,fuel pump,distributor,bateri,plug,kalo starter masalah tu leh selesaikn dgn mbuat pyambungan relay thadap starter tu,kos dlm anggaran rm30

    ReplyDelete
  14. Jumper xda kn mgna nga kereta cm kalo mbabitkn bateri mmg ianya akn cpat tweak..kalo asyik kna jmper mmg alternator da bmasaalah

    ReplyDelete
  15. Alternator recon byk msalah bbnding ori,kalo alternator kong sbaiknya tkar je karbon dlmnya,kosnya biasa rm60 ringgit(xsuma kdai sgp ganti cz xda untung,hnya kdai2 je uat,alternator lg djamin bgus dri yg recon

    ReplyDelete
  16. Alternator recon byk msalah bbnding ori,kalo alternator kong sbaiknya tkar je karbon dlmnya,kosnya biasa rm60 ringgit(xsuma kdai sgp ganti cz xda untung,hnya kdai2 je uat,alternator lg djamin bgus dri yg recon

    ReplyDelete
  17. kereta aku tak boleh start.. sb bateri ker last tukar 17/04/2012

    ReplyDelete
  18. bateri baru ja tukar.. then tukar brand yokohama camtu la.. skarang ni nak start xboleh terus..pas baca blog ni, rasanya prob dengan bateri tu la. padahal baru sebulan kot tukar

    ReplyDelete
  19. tq..tntg info ini. sy juga ada masalah serupa,start kereta tak nak hidup walhal berbunyi juga ..'terr...eerr'....starter,heater plug & bateri baru tukar.Fuel pump pn baru juga services termasukla tukar sekali dgn timing belt.apa masalah lainnya ya?

    ReplyDelete
  20. hello,..saya pun ada masalah.keta tak le start. bateri dan altenator dah tukar tapi 3hr je pas tu tak le start lagi.ada masalah lain ke.

    ReplyDelete
    Replies
    1. elzam, kne pastikan symptom xboleh start tu.. mungkin starter problem atau minyak tersumbat..

      Delete
  21. assalam...masalah kete iswars lmst saya bole start..bole jalan tp lpas 15min enjin semput n trus mati...bunyi enjin mcm mnyk tsumbat..hntr bengkel cina tue ckp distributer rosak..kne sembelih smpai 3ratus..:'( tp masalah xsettle...sepanjang jalan enjin mati..lpas setengah jam baru enjin stabil..mnta pendapat pd yg pkar..terima kasih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau tye bengkel cina mmg kena sembelih..tp skrg ni pun melayu ade jugak kaki sembelih.. awas bro.. kekadang minyak tersumbat je..

      tips bila pergi bengkel:
      *jgn sesekali tye apa problem kereta kita. Kita kena tahu skit apa punca. Kalau bengkel nampak kita tahu skit diorg x berani nak sebelih.

      utk kes keta hang ni cuba cek lubang minyak ke enjin, mgkin tersumbat. Benda tu pakai jari pun boleh.

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...