Entry terbaru

Ibuku isteriku, Bapaku Suamiku

Jap nak sambung, Abangku suamiku, Kakakku isteriku, Anakku Cucumu dan last sekali Anakku Anak H@*%?!

Artikel hot ni dikeluarkan Harian Metro edisi Metro Ahad (Akhbar Mingguan) bertarikh 13 Mei 2012. Di muka depan terpanpang tajuk panas seperti di atas denga headlines "Kahwin saudara kandung kerana tiada pilihan".


Fakta/Auta Harian Metro:

1. Kaum penan masih mengamalkan perkahwinan sesama ahli keluarga termasuk anak dengan ibu, bapa atau dengan saudara kandung. 10 pasangan.

2. Kanak-kanak tidak ada kad pengenalan kerana tidak mendaftarkan kelahiran hasil perkahwinan cacamerba itu selain tidak sempat ke klinik/hospital.

3.Bagi masyarakat tempatan, itu merupakan perkara biasa zaman dahulu kerana mereka hidup nomad dalam jumlah kecil tidak banyak pilihan untuk mencari pasangan hidup.

4. Kebanyakkan penghuni rumah panjang itu kurang memahami agama, tapi mula berubah dengan bantuan mubaligh.

5. Mereka mempunyai gigitan cinta di badan oleh adik beradik sendiri.

6. Ramai diantara mereka telah punyai kesedaran tentang perkahwinan antara saudara itu dan telah mula berkahwin dengan suku Penan yang lain yang tidak mempunyai pertalian darah.

7.  Ada remaja perempuan yang dianggar berumur 13-15 tahun telah berkahwin memberi susu badan kepada anak kecil. 

Entah betul atau tidak tinjauan Harian Metro ni. Tapi yang peliknya siapa ada Jurucakap bagi masyarakat Penan tu (Joni, 30 tahun) mungkin bukan nama sebenar kot. Sebab kalau orang tahu nama betul dia, memang habis la.

Khabar angin mengatakan, wartawan yang menulis artikel tu diugut akan dipancung. Katanya "Tiada maaf bagimu" Serius betul isu ni.

Jika ini adalah fitnah, tak kan wartawan berani keluarkan cerita ni. Ataupun dia anggap orang Penan tak baca Harian Metro? 

Siapa tak cuak kalau beratus-ratus email masuk tanda tidak setuju dengan artikel tu kan? Namun HM telah pun memohon maaf atas artikel yang disiarkan itu, yang telah menguris hati dan sanubari kaum Penan.

"Telajak Perahu boleh diundur, terlajak tulis patah jari jawabnya"


15 Comments
Tweets
Comments

15 Comments:

  1. mereka ni kurang bercampur dgn yg lain...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu tak pasti plak..mungkin kot, sbb duduk kwsn pendalaman kan..

      Delete
  2. sy marah sgt dgn artikel ni.. sesuka hati jer buat org srwk mcm tu..

    ReplyDelete
  3. metro page depan mesti yg hot2 jek. hewhew.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg panas2 je kan..nak tarik pembaca tu..hehe

      Delete
  4. honestly pendapat peribadi saya..harian metro = harian lucah..

    sedih..malu dengan bangsa asing..

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu lah akhbar tabloid no.1 hehe

      Delete
  5. HARIAN METRO BODOHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH

    ReplyDelete
  6. ara bace pasal ni lam paper.. heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harian Metro tu paper la ara :P

      Delete
  7. tak rajin bukak surat kabor .tak sangke ade gak kes gini .

    tulis gune kaki gamaknya .

    ReplyDelete
    Replies
    1. hebat tu tulis guna kaki hehe..mungkin yg tepat ialah tulis tak guna otak..

      Delete
  8. GILA APA KAWIN ANAK SENDIRI???

    ReplyDelete
  9. kat home page metro ade tulis dorng mohon maaf isu ni. xtau ape tindakan pihak lain pulak

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...