Entry terbaru

Cara beli tiket Airasia online dengan murah


Salam hujung minggu,

Jom pergi melancong! hehe. Kali ni nak share cara beli tiket flight dengan cara yang murah. Panduan ini sangat berguna untuk mereka yang terbang dengan kos yang rendah.

Korang tahu perbezaan Malaysia Airlines (MAS) dengan AirAsia? Dari segi harga tiketnya, MAS lebih mahal dari AA kan? Sebab apa mahal? Sebab AA syarikat penerbangan tambang murah la kehkehkeh. 


Dengan AA kita boleh pilih servis yang kita nak. Macam yang akan aku tunjukkan ni, aku nak book tiket ke Penang. Untuk dapatkan harga serendah yang mungkin, aku tak check in bagasi sebab korang boleh bawa beg naik tapi tidak lebih dari 15kg, kalau lebih, terpaksa lah korang check in luggage.  


1. Selepas pilih penerbangan, korang kena isi butiran peribadi dan korang boleh pilih nak daftar masuk bagasi atau tak. Aku tak bawa banyak barang, so jimat sikit duit. hehe Malah tu!



2. Kemudian, korang akan diberi pilihan untuk pilih tempat duduk. Tapi kena bayar RM30 WOW! mahal gak tu. Macam aku, tak nak bayar lebih so aku klik pada ikon seat tu. Ingat ye! kalau korang terus proceed tanpa remove selected seat tu, korang akan kena bayar RM30. Ramai yang tak perasan benda ni. 


3. Insuran ni penting, tapi korang diberi pilihan nak ambil or tak. Aku rasa insyaAllah tak ada apa-apa berlaku  lagi pun ke Penang je hehe. Kalau ke oversea kena lah kan. So kalau korang tak nak, klik je pada batal/cancel macam yang dibulatkan tu. Kemudian akan keluar satu pop-up, klik CANCEL jugak.


4. Kemudian korang boleh pilih perkhidmatan tambahan untuk SkyBus untuk ke LCCT. Boleh naik di KL Sentral atau One Utama. Diskaun sebanyak 35% kalau korang beli online. 

Perjalanan ke LCCT dari KL Sentral (dan pulang) hanya dengan RM7.20 sehala dan RM14.40 bagi perjalanan pergi balik. Perjalanan ke LCCT dari 1Utama (dan pulang) hanya dengan RM11.99 sehala dan RM23.98 bagi perjalanan pergi balik. Bagi menaiki bas, anda hanya perlu mencetak dan menunjukkan jadual perjalanan di gerai Skybus atau di platform bas. 

Klik di sini untuk jadual Skybus LCCT - KL Sentral.
Klik di sini untuk jadual Skybus LCCT - 1Utama.

Tapi aku tak amik la servis SkyBus ni, sebab dah ade driver hantar hehe. Lagi jimat :)



5. Ini lah jumlah penerbangan aku ke Penang. Murah kan? Naik bas ekspres 2x ganda kot kan? masa pun banyak terbuang. Dengan AA, walaupun tambang murah, namun tetap selesa. RM 29.00 ni merangkumi cukai airport RM6 dan caj bahan api RM10 je.


6. Then, proceed dengan pembayaran secara online. Jangan guna kad kredit, sebab ada caj. Tak pasti berapa caj dia. Macam aku, guna CIMB clicks je :)

Bulan Julai ni aku nak ke Phuket, harga tiket pergi balik RM168. Ada sesiapa yang nak ikut? hehehehe.

41 Comments
Tweets
Comments

41 Comments:

  1. murah je tu kan imbobo....selesa...kalau naik bas...dari KL ke penang...jauh tu...makan masa...sakit pinggang duduk dalam bas lama2..hee~

    ReplyDelete
  2. nak ikut..mana ada pitis..

    ReplyDelete
  3. Betul tu ...
    nak ikut juga boleh..hehehe

    ReplyDelete
  4. Betul tu ...
    nak ikut juga boleh..hehehe

    ReplyDelete
  5. Wahh! nak ikut! nak ikut!! a'ah lar,murah giler. Boleh wat rujukan kat cnie nanti bila iqa nak naik AA :)

    ReplyDelete
  6. wah feyqa lak g korea Universiti taja rm1800 pergi balik.. mahal la plak Air asia tuu huhu

    ReplyDelete
  7. bile la sy dpt naik flight nie eh?
    Bobo blnje sy aa...leh? XP

    ReplyDelete
  8. good info,taknah naik kapal terbang lagi
    mungkin leh apply nanti

    ReplyDelete
  9. perghhh... murah giler~... huhu~..

    ReplyDelete
  10. Kalo dekat boleh la AA ni.
    kalo jauh deatinasi sy naik MAS je.
    Lebih selesa cme duit kne lebih la. ^ ^

    ReplyDelete
  11. Mmg camni cara nak jimat.tp utk aku balik dgn hubby ke twu xkan nak duduk asing asing.huhu.tepaksa gak pilih seat.bagasi tu cas makin mahal.diut jr AA ni.

    ReplyDelete
  12. bobo! ain dtg sini lagi..lama ta mlawat bobo..makin sehat tak?hehehw..

    bobo da aja ain cne nak bli tket air asia nieyh! pasnie ley la bli for the fist time...murah pun murah kan..;0

    ReplyDelete
  13. Menurut adik akak booking tiket melaluimobile lebih murah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. melalui mobile tu mcm mana? phone call? applikasi air asia?

      Delete
  14. wakkakak..sangat murah kan...

    tu la..ila skrg pn mmg igonore ja beg n seat tu...tapi insuran msh amik..heheh

    ReplyDelete
  15. ala.. mst syuzi dh TERklik yg utk SELEC SEAT tu kan?? sbb x klik cencel pn... huhu..

    ReplyDelete
  16. Saya bantu banyak orang beli tiket dengan cara yang mudah..

    ReplyDelete
  17. Good Information :) thanks.

    ReplyDelete
  18. kalau bayar cash boleh tak ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau bayar cash kena pergi ke kaunter/ cwgn Air Asia.. ni utk yg beli online je..

      Delete
  19. hai bobo, kalau penerbangan dari Kota Kinabalu ke Kuching pula macam mane? ada tambang murah ke? saya nak ke kuching bulan December nanti. tolong beritau tips tambang murah ok... thanks (tuk belian mlalui online)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Penerbang ke Kuching dari Kota Kinabalu kalau booking sekarang ada promo RM116.. tips boleh ikut seperti di atas ye..

      Delete
  20. BOBO...nk tya skit u pg phuket blan ni book tu dh lama ker book promo yg baru2 ni..nk pg phuket ni blan tpi mhal..nk tngu promo dorg ckap slpas 6bln book baru bleh fly btol ker

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak juga.. beli hari tu harga promo juga..nasib je kot hari tu tiba2 dpt harga tu..

      kebiasaanya memang kena book 6 bulan awal..

      Delete
  21. info sngt berguna.. saya nk tanye.. if kalau harga promo, macam kat bawah ni, RM79, sbnrnye ade kene tambah cas ape2 x nnti?

    "Depart
    AK5460 Johor Bahru (JHB) to Kota Kinabalu (BKI)
    Tuesday, 9 October 2012
    Depart 1030 Arrive 1250

    55.00 MYR1 Guest @ 55.00 MYR
    24.00 MYR Airport charges & fees

    79.00 MYR Total"

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup, biasanya ada.. kalau beli online, masa booking process tu akan ditunjukkan Airport charges dan fuel cost.

      Ada juga kekadang tiada airport charge dan fuel..

      Delete
  22. walaupun tiada daftar masuk, kita kena buat pemeriksaan beg kat kastam kan? macam mana dengan pemeriksaan kat kaunter, itu untuk daftar masuk? self check in tu pulak macam mana?

    ReplyDelete
  23. salam bobo..akak tgh dok ggle tmbag murah gak. ingat na ke kuching dr kl awal mac 2013. nak tgok kat mana utk tmbg murah

    ReplyDelete
    Replies
    1. survey je kat website air asia..kalau ade rezeki dpt murah

      Delete
  24. salam bobo, akak ingat na bw family ke kuching awal mac 2013. nak tgok n cari kat mana utk tiket murah tu

    ReplyDelete
  25. salam bobo...akak n family plan nak ke kuching awal mac 2013 ni. cmana nak dpt tiket murah ya...tlg akak...

    ReplyDelete
  26. salam. sy nak ke kl jakarta. tp xde kad kredit. mcm mana nk byar? sy tgk harga dlm online ni. selain kad kredit ada cara lain x nk booking?

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak booking bole walk in je kat cwgn air asia atau melalui agen pelancongan..

      Delete
  27. sis.. bleh tak tunjuk kan cara nk beli tiket murah (AA) ke india? sy nk melancong ke kashmir .. hehehe~

    ReplyDelete
  28. bleh tak tunjuk care nk beli tiket murah ke india (AA).. ? sy nk melancong ke kashmir .. hehe~

    ReplyDelete
  29. book tiket kapalterbang

    ReplyDelete
  30. MAS is much cheaper and comfortable.

    ReplyDelete
  31. mas lbh murah.. sb aa byk chrge.. plus klau bli by kad kredit dpt lbh murah.. huhu.. sy naik 2 flight 120 je.... ^^

    ReplyDelete
  32. mas lbh murah.. sb aa byk chrge.. plus klau bli by kad kredit dpt lbh murah.. huhu.. sy naik 2 flight 120 je.... ^^

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...